11 juni 2017

Gevelbepleistering & crepi

Gevelbepleistering of crepi, een lust voor het oog

De gevel van je huis is tevens het aanzicht van je huis. Door gebruik te maken van gevelbepleistering of crepi kan je dit aanzicht vaak aanzienlijk verbeteren. Gevelbepleistering is tevens een manier om je gevel mooi af te werken of om hem te renoveren of je nu voor minerali crepi of Kunsthars crepi kiest. Maar, wat de motivatie ook mag zijn, het is van het grootste belang dat de bepleistering vakkundig wordt aangebracht.

De voordelen van gevelbepleistering of crepi

Als jouw gevel nog moet worden afgewerkt, of zelfs gerenoveerd moet worden, doe je er goed aan om gevelbepleistering te overwegen. In veel gevallen is dit een prima oplossing, met een cosmetisch effect.

De voordelen:
• Het is een doeltreffende en betaalbare manier om de gevel af te werken.
• Gevelbepleistering is ideaal als het gaat om het renoveren van oude of beschadigde gevels.
• Als je de gevel laat bepleisteren, kan je meteen de buitenmuur isoleren en de pleister als afwerklaag hiervan te gebruiken.
• Gevelbepleistering is waterdicht. Er trekt dus geen vocht meer in de gevel.
• Waterdamp van binnenuit naar buiten wordt wel doorgelaten. Dit bevordert de waterhuishouding in de muur.
• De gevel krijgt, in tegenstelling tot bakstenen, een egale strakke look.

Soorten gevelbepleistering en crepi

Er zijn twee soorten gevelbepleistering te onderscheiden, de minerale- en de kunstharspleister. Deze bestaan voor het grootste deel uit dezelfde componenten. Het grote verschil zit in de gebruikte bindmiddelen. Zo heeft de minerale pleister een mix van kalk en cement en de kunstharspleister heeft kunsthars als bindmiddel. Afhankelijk van de reden van de gevelbepleistering wordt een keuze gemaakt.

De eigenschappen van minerale- en kunstharspleister

Minerale pleister of crepi

• Bindmiddel is cement en/of kalk, zand, vulmiddel, kleurstof en water.
• Ecologisch product met een waterkerende werking en dampdoorlatend.
• Enigszins gevoelig voor vuil en algen en mossen.
• Niet erg flexibel, maar kan wel dik aangebracht worden (renovatie).
• Biedt de mogelijkheid om textuur aan te brengen in het pleisterwerk.

De minerale pleister bestaat uit cemenet, zand en kalk dat we samen mengen. Dit is een natuurlijk produkt dat kan ademenen en vocht kan opnemen en afgeven. Deze crepi pleister is wel water afstotend maar kan we een beetje vocht opnemen daarom zet men meestal aan de onderzijde een blauwe steen om te voorkomen dat het vocht gaat opnemen.
Onder de minerale crepis onderscheiden we ook nog de krab- en schuurpleisters. Dit heeft niets met de kwaliteit te maken alleen de manier van aanbrengen.

Het aanbrengen van minerale pleister gebeurt in één laag. van maximum 15mm laagdikte. Na een droogtijd brengen we met een krasbord de structuur aan in het pleister.

Kunsthars pleister , crepi of silliconenpleister

• Bindmiddel is kunsthars of siliconen.
• Is elastisch en daardoor minder gevoelig voor scheuren.
• Niet erg gevoelig voor vuil en algen en mossen.
• Minder geschikt voor het wegwerken van oneffenheden, doordat de pleister dun aangebracht moet worden.
Afwerkingsmogelijkheden

De synthetische pleister noemen we silliconenpleister of kunstharspleister. Deze is gemaakt op basis van kunsthars en is super licht en elastisch. Deze is heel hard en waterdicht en kan dus tegen een stootje. Slagregen kan niet indringen en krassen kan je voorkomen. Deze is super geschikt voor renovaties samen met buitenmuurisolatie.

Deze gevelpleister uit kunsthars brengen we aan in 3 lagen:

1. De basispleister is de eerste laag dat we verstigeven met een wapeningsnet.
2. Nadien brengen we een hechtingslaag aan om de kunstharspleister goed te laten hechten.
3. Nadien is het de siliconen hars of crepi die we aanbrengen.

Het grote voordeel van deze is dat je uit verschillende kleuren kan kiezen. Ook de korrelgroottes kan je bepalen. Echter werken we bijna uitsluitend met de kleinste korrel.
Vuil heeft echter niet met de korrelmaat te maken. Op silliconenpleister zie je vlugger vuil dan op minerale sierpleister. Wie houdt van een strak, glad oppervlak kiest best voor een kunstharspleister dan voor een mineraal pleister.

Vraag een offerte aan voor isolatie crepi prijs, welke isolatie voor crepi of crepi isolatie dikte

Nadat je met de expert een keuze hebt gemaakt voor het soort pleister dat gebruikt gaat worden om jouw gevel te verfraaien, is het tijd om over de afwerkingsmogelijkheden van het sierpleisterwerk te beslissen. De afwerking is immers bepalend voor het uiterlijk dat jouw gevel krijgt.

Korrelgrootte

Je kunt kiezen uit verschillende texturen. Wil je graag een gladde, egale buitenmuur, dan kies je voor een fijne korrel. Des te fijner de korrel, des te egaler wordt het resultaat. Wij werken enkel met de beste fabrikanten zoals knauf.

Kleur

Als je besluit om jouw gevel te laten bepleisteren, heb je de keuze uit een scala aan kleuren. Laat je hierbij goed adviseren, want de kleur van de sierpleister heeft invloed op de levensduur. Gaat het om geïsoleerde gevelbepleistering, dan zijn lichtere kleuren het beste geschikt. Bij het gebruik van de donkere kleuren kan thermische spanning ontstaan, waardoor je kans hebt op scheurvorming.

De werkwijze

Om je een idee te geven van de werkwijze, zullen we je hieronder puntsgewijs laten zien wat de werkwijze is wanneer een gevel wordt voorzien van sierpleister:

1. De voorbereiding. De stelling wordt opgebouwd en er wordt afhankelijk van het soort afwerking, aan de onderzijde van de gevel ca. 50 cm grond afgegraven voor het bitumenmengsel. Dat dient later ter bescherming van het pleisterwerk. Ramen en deuren worden met plastic afgeplakt.
2. Hoekprofielen worden geplaatst. Ter versteviging van de hoeken en tevens als geleider van het sierpleister materiaal. Aangezien er later geen vocht tussen mag komen, is dit een nauwkeurig klusje.


3. Aanbrengen van het wapeningsnet. Ter overbrugging van oneffenheden (als die er zijn) wordt een speciale glasvezelwapening aangebracht.
4. Bepleisteren gevel. Voor de kunstharspleister geldt:
1e een basislaag op de cement- of kalkbasis.
2e een primerlaag t.b.v. de hechting.
3e het aanbrengen van de pleister.

Bovenstaande werkwijze geldt voor beide soorten sierpleister, behalve dat bij de minerale sierpleister geen grijze cement- of kalklaag als ondergrond wordt gebruikt.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Of een offerte op maat? Neem dan geheel vrijblijvend even contact met ons op. Wij staan je graag te woord!

Instagram